قطعا از تفاوت فن بیان و گویندگی اطلاع دارید و می‌دانید که فن‎بیان یک هنر ارزشمند محسوب می‌شود؛ زیرا در تمامی رشته‎‎ها می‎‎‎‎توان رد پای آن را مشاهده کرد. قدرت‎بیان با گفتار ساده قابل مقایسه نیست، زیرا این پیامی است که با احساسات پیوند خورده است و انسان‎ها را تحت تاثیر قرار می‎دهد. با وجود این تاثیرات و با توجه به رقابت‎های بسیاری که در زمینه‎های مختلف برای ما وجود دارد می‎توان این روش را به قابلیت‎های خود افزود و با فن‎بیان می‎توان افراد بیشتری را تحت‎تاثیر خود قرار داده و با توجه به تخصص، محیط مناسب و شرایط مساعدی را برای خود به وجود آورد. حال در ادامه به آموزش فن‎بیان و سخنوری می‎پردازیم. 

 

آموزش رایگان فن بیان

حال با توجه به اهمیت‎های بسیاری که فن‎بیان دارد، باید هر چه زودتر آموزش آن را شروع کنیم و روش‌های تقویت بیان را یاد بگیریم تا بتوانیم به زیبایی، مطالب و حرف‎های خود را با دیگران بیان کنیم و بتوانیم روی آن‌ها تاثیر بگذاریم، چرا که پیام خود را به گونه‌ای به دیگران منتقل می‎کنیم که نیز قابل درک باشد و از طرفی پیام خودمان را بهتر منتقل کنیم. در ادامه به تمرینات عملی فن بیان می‌پردازیم.

تصویر آموزش رایگان فن بیان

  • واضح حرف بزنیم

وقتی که با دیگران صحبت می‎کنیم باید به‎گونه‎ای باشد که تمام کلمات مشخص شود، البته فرقی ندارد که که نوع صدای‌مان به چه شکل است؛ اما باید به شکلی صحبت کنیم که افراد بتوانند به‎راحتی متوجه کلمات شنوند. این کار را می‎توانیم با درست تلفظ کردن و صحیح ادا کردن کلمات تمرین کنیم. یکی از راه‎حل‎های مناسب این است که بتوانیم روی سرعت گفتن کلماتمان دقت بیشتری داشته باشیم. معمولا در زمانی که نگران هستیم و یا درباره مطلبی تردید داریم سریع صحبت می‎کنیم؛ اما اگر به سرعت واژه‎ها توجه داشته‎باشیم، هم شنونده بهتر پیام ما را درک می‎کند و هم فردی مسلط و مطمئن به نظر می‎رسیم.

 

  • اعتماد به نفس را فراموش نکنیم

اگر بخواهیم که با تردید و کم کم صحبت کنیم، هیچ کس به صحبت‎هایمان گوش نمی‎دهد. باید زمانی که می‎خواهیم مطلبی را بیان کنیم یا در جمعی سخنرانی کنیم با اعتماد به نفس کامل آن مطلب را بیان کنیم، به طوری که حرف‎هایمان متعلق به خودمان است.

مثلا شما تصور کنید که می‎خواهید در کاراته بازی تعدادی بلوک را بشکنید، اگر اندکی تعلل کنید و تردید داشته‎باشید بجای این‎که بلوک‎ها را بشکنید به دست خود آسیب می‎رسانید.

 

  • به مطلبی را می‎‌گویید که اعتقاد دارید؟

در بخش قبل همان‎طور که گفته شد یکی از مسائلی که باعث می‎شود که در صحبت‎هایمان اعتماد به نفس داشته‎باشیم این است که مطالب متعلق به خودمان باشد و باید به صحبت‎هایی که می‎کنیم اعتقاد داشته باشیم. در این صورت خیلی بیشتر مطالب‎مان روی دیگران تاثیر می‎گذارد و باعث می‎شود حرف هایمان بهتر شنیده شود.

زمانی که به حرف‎های خود اعتقاد داریم، به صورت ناخودآگاه اشتیاقی در صحبت‎های ما به وجود می‎آید و این برای دیگران کاملا مشهود است. هر چند که ممکن است این مسئله، از نظر شما بسیار بی‎اهمیت به نظر برسد؛ اما زمانی‎که متن شما همراه با اشتیاق گفته می‎شود تاثیر مثبتی می‎گذارد و دیگران بهتر توجه می‎کنند.

 

  • خودپسندی در پیام شما تاثیر منفی دارد!

از مایک تایسون جمله‌ای وجود دارد که مضمون این است:” اگر در زندگی تواضع نداشته ‎باشیم زندگی آن را به ما یاد می‌‎دهد.”

این جمله مفهوم مهمی را می‎گوید که باید حواس‎مان به آن باشد و یکی از راه‎حل‎هایی که بتوانیم فروتنی را در خود تقویت کنیم، در جمع کسانی باشیم که از ما بهتر باشند. در این صورت می‎توانیم درس‌های خوبی را از آن‌ها یاد بگیریم و یا در همایش‎ها و دوره‎هایی شرکت کنیم که افراد خبره‎تری در آن دوره و یا همایش شرکت کرده باشند. قطعا تمرین سختی است؛ اما قطعا دستاوردهای خوبی برایمان خواهد داشت.

 

  • حواس‌‎تان به زیر و بم صدای‌تان هست؟

این صحبت از شوارتز است که می گوید:” صداهایی که خیلی بم یا خیلی زیر هستند معمولا به دلیل استرس‎های زیاد هستند.”

اگر مراقب باشیم تا شیب صدای مناسب داشته‎باشیم خیلی بهتر می‎توانیم مفاهیم مدنظر خود را به دیگران منتقل کنیم. می‎توانیم برای بررسی شیب صدایمان می توانیم صدا ی( آ- ها) استفاده و تمرین کنیم چون به گفته شوارتز اوج صدای‌مان باید با آ هم‎خوانی داشته باشد.

 

  • آرامش خود را حفظ کنید

ممکن است که تازه‎کار بوده و هنوز ابتدای راه برای سخنرانی باشید و احساس کنید که با از دست دادن این فرصت به انتهای راه رسیده‎اید، بنابراین باید از این فرصت به بهترین نحو‎استفاده کنید. پس به خودتان اعتماد کافی داشته‎باشید و آرامش خود را حفظ کنید، یک نفس عمیق و یک لبخند می‎تواند حال شما بهتر کند، با این کار سخنرانی بهتری ارائه خواهید داد.

 

  • ارتباط چشمی برقرار کنید.

وقتی ارتباط چشمی با دیگران برقرار می‎کنید، مخاطب متوجه اعتماد به نفس شما می‎شود. علاوه بر این هنگامی که مخاطب را نگاه می‎کنید با دقت بیشتری به شما گوش می‎دهند و باعث می‎شود توجه بیشتری به شما کنند. بیشتر به کسانی نگاه کنید که احساس بهتری به شما می‎دهند و باعث می‌شود روحیه بهتری در زمان سخنرانی داشته باشید. این کار به بهبود سخنرانی شما کمک می‎کند. ناگفته نماند که نباید به یک نفر خاص خیره شویم چون با این کار احساس خوبی به مخاطب نمی‎دهیم. برای اطلاعات بیشتر می‎توانید از بهترین کتاب‎های فن‎بیان نیز استفاده کنید.

تصویر آموزش فن بیان

  • آیا شنوندگان خود را می‌‎شناسید؟

قبل از سخنرانی افرادی که قرار است در آن سخنرانی حضور داشته باشند را بررسی کنید و سعی کنید آن‌ها را بهتر بشناسید. با این کار مطالب را با تناسب‎ بیشتری با آن محیط تنظیم می‎کنید. وقتی اطلاعات بیشتری درباره‎ مخاطبان خود دارید، ساده‎تر می‎توانید با آن‌ها ارتباط برقرار کنید. اطلاعاتی مانند از کجا آمده‎اند، هدف‌شان از آمدن به این سخنرانی چه بوده است. حتی اگر قرار است با یک نفر گفتگو کنید، حال او را در نظر بگیرید و شرایط روحی و موقعیت او را درک کنید تا بتوانید گفتگوی بهتری داشته باشید. همین شرایط برای یک جلسه کاری یا عمومی نیز صدق می‎کند که نوع صحبت و بیان و لحن شما به چه شکل باشد؛ مثلا مخاطبان شما لحن دوستانه را بیشتر می‎پسندند و یا رسمی. با این کار می‎توانیم تاثیر‎پذیری صحبت خود را بیشتر کنیم.

 

  • بررسی مکان را فراموش نکنید

برای سخنرانی در فضا‎های بزرگ باید قبل از زمان برگزاری مراسم فضا را ببینیم و نکات مثبت و منفی آن را پیدا کنیم. مدتی در جایگاه سخنران راه برویم و در صندلی آنجا بنشینیم و خود را در زمان سخنرانی تصور کنیم. با این کار آمادگی‎مان برای یک ارائه مناسب بیشتر می‎شود و می‎توانیم سخنرانی بهتری داشته‎باشیم، البته اگر شما قرار است در فضایی دوستانه با مخاطبان خود صحبت کنید، بسیار راحت‎تر هستید و بهتر می‎توانید فضا را مدیریت کنید.

 

  • زبان بدن را حتما بکار بگیرید

در هنگام سخنرانی تنها این کلام شما نیست که پیامی را منتقل می‎کند، بلکه بدن شما نیز با مخاطبین حرف می‎زند. شما می‎توانید با تمرین روی حرکات بدن خود افراد بیشتری را به خود جذب کنید. اگر شما در زمان تنهایی این مسئله را تمرین کرده و این قابلیت را به خود اضافه کنید می‎توانید در زمان سخنرانی فرد جذابی باشید. این‎کار در کنار آموزش ارتباط موثر می‎تواند پیام شما را به خوبی منتقل کند.

 

  • متن سخنرانی را مرور کنید

با چندین بار مرور کردن متن سخنرانی و صحبت‎هایی که می‎خواهیم برای دیگران یا جمعی از دوستان داشته‎باشیم، می‎توانیم تسلط بیشتری روی موضوع و متن مورد‎نظر پیدا‎کنیم. در صورتی‎که بتوانیم قبل از برنامه اصلی تمرین‎کنیم، با آمادگی بهتری در سخنرانی آماده می‎شویم. اگر این‎کار را با تصویر‎سازی ذهنی و یا جلوی آینه انجام دهیم، موفقیت‎‎مان بهتر خواهد‎بود و سخنرانی‎مان انرژی کمتری لازم دارد.

 

  • اندازه صدای‎‌تان را درست تنظیم کنید

میزان صدا در سخنران تاثیر مهمی دارد. شدت صدای‌مان اگر بسیار کم و آهسته باشد افراد توجه‎شان را از صحبت ما بر‎می‎دارند و باعث می‎شود که مخاطب خسته شود. اگر صدایمان خیلی بلند باشد باعث می‎شود که افراد اذیت شوند و یا احساس اضطراب کنند. در هر دو صورت سخنرانی خوبی انجام نداده‎ایم. اگر بتوانیم به شیوه‎ای مناسب صدای خود را کنترل کنیم و در بعضی مواقع صدایمان را آهسته و در برخی زمان‎ها صدای‎مان را بلندتر کنیم، هم ریتم یکنواختی نخواهیم داشت و مخاطب توجه کافی به صحبت‎های ما نیز خواهد‎داشت. اگر در زمان مناسب مکث‎هایی داشته‎باشیم، علاوه بر این‎که مخاطب می تواند مطالب را در ذهن خود جمع بندی کند، باعث می‎شود فردی آرام و با اعتماد به نفس به نظر برسیم.