تمرینات عملی فن بیان عبارتند از:

  • تکرار جملات سخت
  • مدیریت صدا در ادای کلمات
  • مطالعه با سرعت کم و زیاد
  • حذف اضافات کلامی
  • مدیریت تنفس
  • مدیریت کلمات و طول جمله

 

ما در جهان ارتباطات زندگی می‌کنیم. بیشترین روش ارتباط گرفتن با جهان پیرامون، از طریق صحبت کردن با افراد محقق می‌شود. مهارت فن بیان یعنی خوب و گیرا حرف زدن. صحبت کردن بیش از ۷۰ درصد از ارتباطات شما را به خود اختصاص داده است. ضعف‌های ارتباطی غالبا از عدم تسلط بر مطالب فن بیان ناشی می‌شوند. تمرینات عملی فن بیان، برای دستیابی به یک فن بیان قوی به شما کمک شایانی خواهد کرد. خوب حرف زدن و داشتن فن بیان قوی، به خود شخص نیز حال خوبی منتقل می‌کند. با کمی تمرین فن بیان، متوجه خواهید شد که تمرینات عملی فن بیان، تا چه حد، عزت و اعتماد به نفس فرد را بالا می‌برد. برای تسلط کامل به مهارت‌های فن بیان می‌توانید از دوره آموزشی فن بیان استاد محمد حافظی نژاد استفاده کنید.

 

چرا انجام تمرینات عملی فن بیان اینقدر مهم است؟

قبل از اینکه به بررسی تمرین فن بیان بپردازیم و بدانیم که چگونه می‌توانیم فن بیان خوبی داشته باشیم، باید برای خودتان روشن باشد که داشتن فن بیان قوی به چه درد می‌خورد؟ کسانی که توانایی بیان خوبی دارند، احتمال موفقیت‌شان در زندگی بیشتر است. آن‌ها به راحتی ارتباط برقرار می‌کنند، محصولات خودشان را بهتر ارائه می‌دهند و شبکه‌سازی ارتباطی شکل می‌دهند. تمرین فن بیان، ایده خوبی برای پرورش دیگر توانایی‌های شما است.

تاثیرات تمرینات فن بیان بر زندگی

  • فن بیان منجر به افزایش اعتماد به نفس می‌شود.
  • وقتی فن بیان خوبی داشته باشید، در کنار دیگران احساس راحت‌تری خواهید داشت.
  • مهارت فن بیان، یکی از مهم‌ترین مهارت‌های فروش است.
  • با تمرینات عملی فن بیان، روابط قوی و مؤثر‌تری خواهید داشت.

 

تمرینات کاربردی فن بیان و سخنوری

هنگامی که می‌خواهید سخنرانی کنید، باید پاسخ یک سری از سوالات برایتان واضح باشد: اول از همه آیا می‌دانید که چه می‌خواهید بگویید؟ کلمات، مفاهیم و پیام شما باید کاملا مشخص باشد تا گیرنده پیام، به درک مناسبی از منظور شما برسد. علاوه بر آن جنبه‌های مختلف فن بیان را بشناسید. بعد از کسب آگاهی و علم کافی، تمرینات عملی فن بیان، برای بهینه شدن مهارت سخنوری شما لازم خواهند بود. مهارت مدیریت استرس، کنترل حجم صدا، سرعت مناسب ادای جملات، مهارت تنفس، استفاده از زبان بدن هنگام ادای سخن و ارتباط چشمی با مخاطب از مهارت‌های فن بیان هستند. علاوه بر همه این‌ها باید یاد بگیرید که چگونه بر صدا، لحن و شیوه بیان خود مسلط شوید تا ارائه شفاهی بهتری داشته باشید.

حال اگر برایتان سوال است که چگونه با تمرین فن بیان، استرس خود را هنگام صحبت کردن مدیریت کنیم؟ باید بگوییم خیلی از کسانی که احساس می‌کنیم فن بیان قوی ندارند، مشکل‌شان صرفا ضعف در مدیریت استرس است. بخش قابل توجهی از استرس‌های سخنرانی، از جنس فشار روانی هستند و ما آن‌ها را به نام استرس می‌شناسیم. به تعبیر بهتر، گاهی چالش سخنران، مربوط به تنش‌های مقطعی است که عملکرد او را کاهش می‌دهد. 

تصویر تمرینات حضوری فن بیان

چگونه فن بیان خود را تقویت کنم؟

برای تقویت فن بیان روش‌های گوناگونی وجود دارد. در ادامه به بررسی روش‌هایی اعم از تمرینات عملی فن بیان پرداخته‌ایم.

  • تمرینات عملی فن بیان

برای برخورداری از یک فن بیان عالی، تکنیک‌های فن بیان را تمرین کنید. تمرینات عملی فن بیان را با استفاده از سایت‌ها، منابع و کتاب‌های تقویت فن بیان معتبری که متن برای تمرین فن بیان در اختیار کاربران می‌گذارند، انجام دهید. نمونه‌هایی از تمرینات عملی فن بیان را مرور می‌کنیم و راهکارهای داشتن توانمندی فن بیان خوب را بررسی خواهیم کرد. در ادامه به بررسی تمرینات عملی فن بیان پرداخته‌ایم. 

1. تکرار جملات سخت

یکی از تمرینات عملی فن بیان تکرار جملات سخت است. شاید در دوران کودکی بارها از شما خواسته باشند که جملاتی سخت را تکرار کنید؛ اما خیلی‌ها نمی‌دانند که تکرار این جملات به فن بیان شما کمک می‌کند. 

2. مطالعه با سرعت کم و زیاد

مطمئنا تا بحال بارها دیده‌اید که بعضی از افراد آنقدر سریع صحبت می‌کنند که برخی از کلمه‌هایشان شمرده نیست و متوجه منظور آن‌ها نمی‌شوید. برعکس؛ برخی از افراد به قدری کند صحبت می‌کنند که حین حرف زدن‌ آن‌ها حوصله شما سر می‌رود. مطالعه با سرعت کم و زیاد به شما کمک می‌کند تا سرعت حرف زدن خود را کنترل کنید. برای انجام این تمرین عملی فن بیان می‌توانید یک متن را یکبار کند و سپس همان متن را تند بخوانید.

3. افزایش دایره لغات

اگر حین صحبت کردن در جمع‌های مختلف، نمی‌توانید کلمه‌های مناسب را پیدا کنید و حرف کم می‌آورید، باید دایره لغات خود را افزایش دهید. این روش یکی از بهترین تمرینات عملی فن بیان است که باعث استفاده از بهترین کلمات در جایگاه‌های مناسب می‌شود. این نکته را در نظر داشته باشید که کلمات در جای درست، قدرت بیشتری دارند و مفهوم کلام شما را بهتر می‌رسانند. برای افزایش دایره لغات می‌توانید به مطالعه کتاب‌های جدید بپردازید و هرگاه کلمه جدیدی به گوشتان خورد آن را یادداشت کنید.

4. تمرین لحن

یکی از مهم‌ترین تمرینات عملی فن بیان تمرین لحن است. بیان یک جمله با لحن‌های مختلف مفهوم آن را تغییر می‌دهد. گاهی اوقات افراد بخاطر لحن اشتباه شما حرف شما را نمی‌پذیرند؛ اما اگر از لحن درستی استفاده کنید بیان شما تاثیر بیشتری خواهد داشت.

5. صحبت کردن جلوی آینه

صحبت کردن روبروی آینه یکی از تمرینات عملی فن بیان است که علاوه بر بهبود آن به افزایش اعتماد به نفس نیز کمک می‌کند. صحبت کردن جلوی آینه قبل از ارائه کنفرانس می‌تواند کمک بسزایی به فرایند ارائه شما داشته باشد.

6. تمرینات و تکنیک‌های تقویت هوش کلامی

تمرین صحبت کردن بداهه و بی‌وقفه در مورد یک تصویر، ذهن شما را تقویت می‌کند. در مدت ۳۰ ثانیه به تصویر نگاه کنید، سپس ۳ دقیقه از تمام جزئیاتی که به خاطر سپرده‌اید، حرف بزنید. همچنین مشدد‌خوانی تمرین خوبی برای افزایش برد صدا و بیان بهتر کلمات است. تند‌گویی نیز هوش کلامی شما را به سرعت تقویت می‌کند. در این تمرین فن بیان، از اطراف خود به سرعت یک شیء انتخاب می‌کنید و بلافاصله در مورد آن شروع به صحبت می‌کنید. هر نوع فکر کردن و مکث ممنوع است. این تمرین را روزانه و به دفعات تکرار کنید. هنگام صحبت کردن، واضح و شفاف صحبت کنید. بلندتر صحبت کنید و ریتم کلام‌تان را به دست بگیرید. از تمرینات فن بیان در قالب pdf استفاده کنید و صحبت کردن خود را مدیریت کنید.

7. مدیریت مهارت صدا و صحبت کردن

هنگام صحبت کردن، باید مدیریت آن را به‌دست بگیرید. از مدیریت نفس، استرس و  حجم صدا تا مدیریت سرعت کلمات و ادای آن‌ها و ارتباط چشمی با مخاطب، که هر‌کدام جایگاه خاصی در تمرینات عملی فن بیان دارند.

8. مدیریت سرعت مناسب در ادای کلمات و جملات

سرعت حرف زدن شما نباید در تمام طول یک جمله یا تمام طول سخنرانی، ثابت بماند‌. سخنرانان ماهر، با سرعت بیان به‌خوبی بازی می‌کنند و به تناسب بحث، آن را تغییر می‌دهند. سرعت کلام شما باید بسته به موضوع، تغییر کند. برای تمرین عملی سرعت فن بیان، چند تمرین ساده وجود دارد. ضبط صدای‌تان با سرعت‌های مختلف، به‌ جای افرادی که در موقعیت‌های ارشد هستند صحبت کنید و ضبط کنید. این‌که به‌جای یک مقام ارشد مثل رئیس جمهور صحبت کنید، برای فاصله گرفتن از چارچوب ذهنی و محدودیت‌های خود‌ساخته فکرتان، مؤثر است. خواندن کتاب‌های کودکان با صدای بلند، شما را وادار می‌کند که شمرده و دقیق صحبت کنید.

9. تمرین خودکار برای مدیریت عضلات سخن

خودکاری را به‌حالت عرضی با دندان‌های خود نگه دارید و سعی کنید در همان حال، صحبت کنید. کلمات را واضح ادا نمایید و لب‌هایتان کاملا باز‌و‌بسته شوند. این تمرین با تقویت لب، دهان، ماهیچه‌های فک، به شما کمک می‌کند به صورت گویا تر و قدرتمندتر صحبت کنید و در بهبود انرژی کلامی شما تاثیر دارد.

10. حذف اضافات کلامی مثل تکیه کلام‌ها

با گوش دادن مکرر به صدای ضبط شده خود، به بسیاری از کلماتی که آن‌ها را افراطی به‌کار می‌برید یا بد ادا می‌کنید، پی می‌برید. اضافات کلامی باعث می‌شوند مخاطب به جای صحبت‌های شما، روی تکیه‌ کلام‌هایتان تمرکز کند.

11. مدیریت نفس در سخنرانی

استرس و فشار روانی، عمق نفس‌های ما را کمتر می‌کند و بالعکس، تعداد آن‌ها را افزایش می‌دهد. بخش بزرگی از تسلط شما بر فن بیان، به شیوه نفس‌تان مربوط می‌شود. شیوه نفس کشیدن شما، از نخستین نشانه‌هایی است که نشان می‌دهد شما گرفتار فشار و استرس هستید و بر خودتان و موقعیت، مسلط نیستید.

12. تقویت فن بیان با تمرینات ترفندهای زبان بدن

احتمالا شما هم سخنران‌هایی را دیده‌اید که حرکات دست و پای آن‌ها آن‌قدر زیاد است که یاد اجرای دکلمه‌های کودکانه می‌افتید. هم افراط و هم تفریط در به‌کارگیری زبان بدن، اثر‌بخشی سخنرانی شما را کاهش می‌دهد. استفاده از تکنیک زبان بدن یکی از راه‌های تقویت فن بیان است؛ راهکار استفاده درست از زبان بدن در سخنرانی این است که از زبان بدن به‌ عنوان ابزار علامت‌گذاری در سخنرانی استفاده کنید. 

13. مدیریت کلمات و طول جمله

برای تمرین فن بیان pdfهای آماده سایت، مناسب هستند. شمارش تعداد کلمات، یکی از تمرینات فن بیان است که برای سنجش سرعت صحبت کردن مناسب است. یک دقیقه صحبت کنید و تعداد کلماتی را که در یک دقیقه می‌گویید، بشمارید. تعداد کلمات مناسب یک سخنران خوب، بین 130 تا 170 کلمه در دقیقه است. متن برای تمرین عملی فن بیان در سایت‌های معتبر فن بیان موجود است.

تصویر تمرین فن بیان

آیا تقویت فن بیان با تمرین کردن، ممکن است؟

از نظر علمی، برخی افراد ممکن است به‌صورت ذاتی، دارای مهارت خوب صحبت کردن باشند. افراد زیادی هم هستند که با آموزش، تمرین فن بیان و ممارست، به یادگیری مهارت‌های ارتباطی دست یافته‌اند. مهارتی مثل فن بیان را می‌توان با تمرین و تکرار، تقویت کرد. برای تقویت فن بیان و صدا‌سازی، تکنیک‌ها و تمرینات متنوعی وجود دارد. فن بیان خوب علاوه بر تمرین، به عوامل دیگری مانند بیان مناسب، اعتماد به‌نفس، عزت نفس و البته صدای خوب بستگی دارد. تمرینات فن بیان و pdf تمرینات عملی فن بیان در این زمینه به شما کمک بسیاری خواهد کرد. 

 

تمرینات فن بیان برای روح داشتن کلام شما

مردم به صحبت کسانی اهمیت می‌دهند که علاوه بر مهارت‌های کلامی، روح با‌طراوتی داشته باشد. یعنی موقع صحبت کردن، با علاقه فراوان راجع به موضوع حرف می‌زنند، تجربیات خودشان را در ضمن بحث، مطرح می‌کنند و از حفظ کردن و بیان مطالب سرد و بی‌روح که خودشان نتوانسته‌اند با آن مطلب ارتباط بگیرند، خودداری می‌کنند. برای روح دادن به بیانات خود باید به آن علاقه داشته باشید و این علاقه را نشان دهید. این اشتیاق را حین سخنرانی در ظاهر رفتار و عمل خود، نشان دهید.

تکنیک‌های تمرین عملی فن بیان، ممکن است کمی مشکل و زمان‌بر به‌نظر برسد؛ اما با تمرین و تکرار می‌‌توانید به هدفتان دست یابید و از برقراری ارتباط با دیگران، لذت ببرید. صبور باشید و گام‌به‌گام پیش بروید. تمرینات را به‌صورت بازی و سرگرمی انجام دهید اما پشتکار و تداوم در کنار تنوع فراموش نشود. یادتان باشد که ممکن است شما هرگز سخنرانی نداشته باشید؛ اما تمرینات فن بیان برای خوب صحبت کردن در هر موقعیتی است. همه ما به خوب صحبت کردن، نیاز داریم.

تمرین مفرح مکالمه رادیویی، تمرین عملی بلند خوانی، داستان گویی، تمرین مکالمات کوتاه، تمرین عملی بلند‌خوانی،  از تمرینات عملی فن بیان هستند که علاوه بر تقویت فن بیان و مهارت‌های کلامی شما، مفرح و سرگرم کننده خواهند بود. اطمینان داشته باشید که با ممارست، حال و انرژی خوبی به‌طرف شما سرازیر خواهد شد.