فن بیان یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که در حوزه‌های مختلف اعم از بازیگری تاثیر بسزایی دارد. فن بیان در بازیگری همچون شهد گل برای زنبور عسل است. یک بازیگر تا زمانی که فن بیان استاندارد و تاثیرگذاری نداشته باشد نه تنها نمی‌تواند موفق شود بلکه وجهه و ظاهر پیشین خود را نیز خدشه‌دار می‌کند.

با توجه به اهمیت این موضوع تصمیم گرفتیم در این مقاله به صورت کامل به جنبه‌های فن بیان در بازیگری بپردازیم.

مدیران سنتر به عنوان یکی از قدیمی‌ترین مجموعه‌هایی که در زمینه توسعه فردی و رهبری فعالیت می‌کند، با برگزاری دوره فن بیان و سخنوری شما را برای ورود به این پیشه پرطرفدار آماده خواهد کرد. 

علاوه بر شرکت در چنین دوره‌هایی استفاده از بهترین کتاب‌های فن بیان و پس از آن انجام برخی از تمرینات عملی فن بیان می‌تواند تا حد زیادی در موفقیت شما تاثیرگذار باشد.

در ادامه چندین راهکار تضمینی برای تقویت فن بیان در بازیگری را پیشنهاد می‌کنیم و امیدواریم با بکارگیری آن‌ها نتایج دلخواه حاصل شود.

 

فن بیان در بازیگری چیست؟

فن بیان در بازیگری به کلیه مهارت‌های صوتی، آوایی و کلامی گفته می‌شود که یک بازیگر با ارائه آن‌ها می‌تواند تاثیرگذاری کلام خود را افزایش داده و بر جذابیت و زیبایی آن افزوده.

یک بازیگر قطعا روز اولی که شروع به فعالیت کرده صد درصد اصول فن بیان در بازیگری را نمی‌دانسته و قطعا با تمرین و تکرر و بر اثر تجربه این اصول را آموخته.

برای آموختن اصول فن بیان در بازیگری در وهله اول باید شنونده خوبی باشید و هر آنچه به شما آموزش داده می‌شود را به خوبی شنیده و اجرا کنید.

از مهم‌ترین مزایای فن بیان در بازیگری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داشتن صوت و آوای دلنشین
  • تاثیرگذاری بالا
  • توانایی درگیر کردن احساسات مخاطب

تصویر آموزش فن بیان در بازیگری

9 تمرین فن بیان در بازیگری

در ادامه مهم‌ترین تمرینات فن بیان در بازیگری را بررسی می‌کنیم تا ضمن یادگیری و پیاده سازی آن‌ها بتوانید نتایجی دلخواه بدست آورید.

 

  • ماهیچه‌های فک و دهان را تقویت کنید.

همانطور که می‌دانید فن بیان یعنی داشتن گفتار صحیح و استاندارد. برای اینکه بتوانید کلمات را به درستی ادا کنید لازم است که دهان خود را به اندازه مناسب باز کنید. داشتن ماهیچه‌های قوی و قدرتمند به شما کمک می‌کند تا در صورت لزوم و پس از تمرینات بسیار ضمن صحبت دهان خود را به اندازه کافی باز کنید.

این نکته شاید ساده بنظر برسد؛ اما تاثیر بسیاری در نحوه ادا کردن کلمات دارد.

 

  • با اصول تنفس استاندارد و صحیح آشنا شوید.

اگر بتوانید به صورت استاندارد دم و بازدم داشته باشید. تنفس استاندارد به شما کمک می‌کند تا تلفظ کلمات و وضوح بیان آن‌ها به بهترین شکل صورت بگیرد و در دیالوگ‌های طولانی یا مواردی که نیاز دارد با صدای بلند صحبت کنید، نفس کم نیاورید.

ارتعاشاتی که ضمن صحبت کردن بر اثر تنفس به وجود می‌آید از اهمیت بالایی برخوردار است؛ به همین دلیل توصیه می‌شود حتما تنفس شکمی یا همان دیافراگمی ر تمرین کنید.

 

  • به صدای خود آسیب نرسانید

همیشه این نکته را در نظر داشته باشید که یک بازیگر با صدا و فن بیان خود می‌تواند مخاطب را جذب خود کند؛ پس این صدا یک نوع سرمایه است که باید از آن به بهترین نحو نگهداری شود.

در ادامه چند نکته برای نگهداری از دستگاه صوتی را یادآور می‌شویم.

  • از مصرف دخانیات جدا خودداری کنید.
  • اصلا جیغ نکشید.
  • گلو و حنجره خود را مرطوب نگه دارید.
  • قبل از تمرین دستگاه صوتی خود را گرم کنید.

تصویر آموزش فن بیان و سخنوری در بازیگری

  • خود را با جملات پرچالش محک بزنید

با تمرین جملات پر چالش می‌توانید مشکلاتی همچون تپق زدن یا اشتباهات کلامی را به حداقل برسانید.

کانال کولر، تالار تونل، چه ژست زشتی، چیپس، چسب، سوسک بازگو کردن این کلمات مزایای تمرین کلمات و جملات پرچالش عبارتند از:

  • تنفس بهتری خواهید داشت.
  • مهارت بداهه گوی در شما تقویت خواهد شد.
  • ماهیچه‌های فک و دهان شما تقویت می‌شود.
  • سعی کنید کلمات را بهتر ادا کنید.

  • تند صحبت کردن را تمرین کنید.

تند صحبت کردن به شما کمک می‌کند تا بتوانید بدون وقفه صحبت کنید و برای ادای کلمات قدرتمند آن هم پشت سر هم قوی‌تر خواهید شد و اینگونه هیچگاه در صحبت کردن با چالش روبرو نخواهید شد.

 

  • نحوه مکث و سکوت کردن بین جملات و کلمات را بیاموزید.

یکی از اصول فن بیان در بازیگری توجه به مکث‌ها و سکوت‌های بین جملات و کلمات است. با مکث کردن به موقع به مخاطب اجازه می‌دهید تا به آنچه گفته شد فکر کند؛ از طرفی مکث بین مکالمه نشان دهنده میزان تسلط شما بر موضوع است.

 

  • بین دیالوگ‌ها و سرعت ادا کردن آن‌ها تناسب داشته باشید.

سرعت ادا کردن کلمات اگر مناسب باشد و اصطلاحا به صورت شمرده شمرده باشد شما بر گفتار خود تسلط بیشتری دارید، می‌توانید حروف را کامل ادا کنید و این موضوع موجب می‌شود تا مخاطب دچار کج فهمی نشود.

 

  • زیاد صحبت کنید.

یکی از تمرینات رایجی که در فن بیان بازیگران تاثیر دارد، زیاد صحبت کردن است. زیاد صحبت کردن در جمع علاوه بر اینکه بر کنترل استرس شما تاثیر دارد و اعتماد به نفس شما را ارتقا می‌دهد، کمک می‌کند تا بتوانید به مرور زمان بدون ترس و استرس و برای مدت طولانی جملاتی را بدون نقص ادا کنید.

 

  • آهنگ صدا متنوع داشته باشید.

آهنگ صدا باید به نحوی باشد که با مقصود گفتار شما هماهنگ باشد. مثلا آهنگ صدا برای ادا کردن یه جمله خبری با یک جمله‌ای که مضمون آن غم یا خوشحالی است باید متفاوت باشد.

تصویر تمرین فن بیان در بازیگری

اهمیت فن بیان در بازیگری

همانطور که پیش‌تر نیز گفتیم فن بیان در بازیگری از اهمیت بالای برخوردار است؛ زیرا یک بازیگر از طریق فن بیان خود می‌تواند مقصود، حس، هدف و احساس خود را منتقل کند.

اگر فن بیان شما در بازیگری ضعیف باشد، آنقدر که لازم است محبوب یا معروف نخواهید شد.

فراگیری اصول فن بیان در بازیگری به موفقیت روزافزون شما کمک خواهد کرد؛ پس لازم است که تمام تلاش خود را در جهت ارتقا این مهارت معطوف کنید تا ضمت موفقیت شهرت لازم را بدست آورید.